fbpx

Културните различия при пътуване на изток – полезна информация преди пътуване към Грузия, Турция, Азербайджан, Киргизстан и Иран.

В класическата рецепта за добро приключение, винаги трябва да има доза непознато и различно. Въпреки, че не е задължително, то сблъсъкът с различните страни и култури ни обогатява и добавя към пътешествието онази изпълваща сетивата подправка наречена приключение! 

Понякога обаче  дозата “приключение”, може да ни дойде твърде много и да преизпълни изживяването със своето присъствие. В следващите редове ще отделим внимание на няколко интересни страни на Изток, които обичаме да посещаваме. Ще поговорим за техните различия, защо ги има и как да се подготвим за тях. 

Ще поговорим за Грузия, Турция, Азербайджан, Киргизстан и Иран. Като ще разгърнем информация за храната, обличането, социалните навици и социално недопустимите особености в поведението.

И преди да започнем ще уточним, че част от приключението е и нашата обща физическа форма, която нямам как да подготвим с четене. Иска си редовно ходене в планината и минимално отделено време за съзнателни тренировки, които да ни държат гъвкави, витални и силни! По тази тема бе и предходния брой на бюлетина, който може да намерите тук

А сега да попътешестваме!

ГРУЗИЯ

dsc 3633
Културните различия при пътуване на изток - полезна информация преди пътуване към Грузия, Турция, Азербайджан, Киргизстан и Иран. 5

Грузия е единствената християнска държава в избрания от нас културен квинтет, в която живеят основно православни християни представени от Грузинската апостолическа автокефална църква, която представлява около 90% от населението. Това, което ще открием там са енергични и емоционални хора, много наподобяващи като общуване балканските навици, а доброто говорене на руски от населението над 35 години и не лошият английски сред младите ни позволяват да общуваме доста свободно с грузинците.

СОЦИАЛНИ НОРМИ

Бързо ще забележим, че грузинското обществото все още е доста религиозно на фона на европейското и продължава да води на ежедневна база живот силно базиран на традициите. Като започнем с традицията на Тамадата за водене на масата по време на тържества и вечери и стигнем до дълбоко уважение към по-възрастните хора. Тези вътрешни традиции, обаче не са довели до някакви сериозни ограничения по отношение на поведението на туристите посещаващи страната. 

Грузия става  все по-светска и като изключим няколко малки църкви в планината, които са забранени за посещение от жени, поради стари норми въведени още в средните векове, няма други сериозни особености!

Грузинците са топъл и гостоприемен народ, но често може да усетите хладина при първия контакт с хората от планината, тъй като те са силно свързани със земята си и всеки посетител е скъп гост, но и гостът е редно да покаже доза познание и уважение. Ако бързо разчупите леда с ръкостискане придружено с местния поздрав “Гамарджоба!” (Здравей!), веднага ще положите основите на едно приятно общуване. 

ХРАНА

Храната в Грузия е вкусна, различна и доста здравословна! Местните хора са силно привързани към техните ястия и обичат да предлагат основните си кулинарни емблеми като хачапури, кубдари, оджахури, патладжан с орехи и нар и супа харчо. Може да усетите повтаряемост на храната на ежедневна база. За разнообразие опитайте кхмерули, лобиани, остри, копати или чвищари. Някои от изброените можете да видите тук.

Особено впечатление прави, че в Грузия почти не се предлагат колбаси или ястия тип пържола. Ако сте зажаднели за парче вкусно месо, то най-добрият вариант е да си поръчате шашлик, ястие което има особена важност за грузинците в планините и селата, тъй като за тях е много важно да е от прясно месо. 

За вегетарианците Грузия е гостоприемна страна тъй като голяма част от ястията са безмесни и често масите са отрупани с дребни салати и разядки. Ако обаче не консумирате и млечни продукти, задачата става чувствително по-сложна, тъй като често се предлагат ястия със сирене.

ТУРЦИЯ

79a
Културните различия при пътуване на изток - полезна информация преди пътуване към Грузия, Турция, Азербайджан, Киргизстан и Иран. 6

Нашата южна съседка има много с какво да ни изненада. Най-полезно за нас би било да заминем натам с ясна идея, че Турция се състои от много държави в едно. Космополитният Истанбул е отколешна люлка на цивилизацията, която до някъде си прилича със светското средиземноморско крайбрежие между Измир, Анталия и Адана по-относително по-свободния начин на живот. От друга страна, Централна Турция и цялото Анадолско плато могат да бъдат много консервативни и да изискват съществена доза съобразяване с местните поведенческите норми. Посещението на Черноморското крайбрежие и Източните региони на страната, Източните региони на страната, пък ще ни разкрият едни традиционни общности, които обаче имат известна възприемчивост на различия и външни култури.

СОЦИАЛНИ НОРМИ

Общуването в Турция е относително свободно, както за жените, така и за мъжете в туристическите зони. Но същевременно с това ще видите, че самото общество е силно разделено на по-консервативни групи и по-светски. Това изисква и ние като туристи бързо да развием усещане къде се намираме. Почти навсякъде при запознанство може да се ръкостискат мъже и жени, но все пак в по-консервативните региони е добре да се поддържа известна социална дистанция между непознати мъже и жени.

Продаване и консумиране на бира и алкохол варира от пълно табу през случването му по-дискретно. В някои къщи за гости темата може да бъде изцяло зачеркната, а в други да ви оставят да си донесете предварително закупени напитки и да си консумирате на вечеря.

Посещението на свещени храмове и джамии изисква дълъг панталон под коляното за мъжете, а за жените облекло до глезена, покрити рамене и глава.

ХРАНА

Знаете за разнообразната храна и богато изобилие на ястия. Различни вариации на готвени зеленчуци правят Турция много подходяща за вегетарианци, а избягването на млечни продукти няма да ви затрудни.

Турция е и рай за любителите на сладко, като според мен всеки трябва да надникне отвъд баклавата и кадаифа и да се потопи в света на различните видове кюнефе! 🙂

АЗЕРБАЙДЖАН

Страна на контрастите от социална гледната точка. Управлявана от семейство Алиеви през последните 35 години, страната е типичен пример за автокрация, изградила привидно печеливша икономика базирана изключително на износа на петрол и природен газ. В следствие на което мащабни инфраструктурни проекти поетапно променят облика на тази интересна държава, която умее да грабва бавно, бавно и поетапно! 

Хората са учтиви, топли и заинтересовани, като ще откриете светски хора живеещи на гребена на съвременния живот, а на 60 км от тях цели села ще живеят без постоянно течаща вода и все още ще сушат кравешки изпражнения за отопление през зимата. 

Културата на Азербайджан е характерна смесица от битови привички на Тюркските и Централно азиатски племена с Персийска нотка и лека постсоц добавка.

СОЦИАЛНИ НОРМИ

Обществото на Азербайджан лети към модернизацията и докато мюсюлманските традиции са там, то те не налагат особени ограничения на туристите. Младите хора са жадни за общуване и са готови да говорят на разнообразие от теми.

Като автокрация не всички теми могат да бъдат широко обсъждани. На масата и в публичните разговори по-скоро ще чуете едно одобрение на начина на управление на държавата. 

Бързата модернизацията, обаче не е изкоренила някои познати в България практики като корупцията в полицията. Въпреки, че движението по улиците се следи от интегрирана система с десетки хиляди камери и при напускане на страната, ще бъдете таксувани за извършените нарушения, често може да бъдете спрени от полиция, която да ви отнеме часове в опити да ви убеди, че трябва да им платите на тях, а не на летището при напускане на страната. Това обаче не е така!

1664993115478
Културните различия при пътуване на изток - полезна информация преди пътуване към Грузия, Турция, Азербайджан, Киргизстан и Иран. 7

ХРАНАТА

Азербайджанската кухня е абсолютен спектакъл, който събира в себе си Кавказ, Иран и Централно-азиатската кухня. Разнообразие от интересни видове плов (или пилав), интересни сърми (долма), богато разнообразие от меса на скара и интересни непопулярни ястия като конско месо с кестени и сушени чери домати. Панорамата на азерската кухня няма как да мине без да споменем вкусния кутаб, който може да има различни плънки и напомня на турското гьозлеме.

Консумацията на бира и алкохол и доста по-свободна от Турция например, сервират в много от ресторантите. В общи линии докато в Турция има специални места, които предлагат алкохолни напитки, то тук е обратното. Има така наречените халал ресторанти, които предлагат само халал кухня и няма алкохолни напитки.

КИРГИЗСТАН

Докато Киргизстан е мюсюлманска държава по статистика, то на терен усещането е много по-различно. Красотата на Киргизстан е скрита дълбоко в неговите хора, които със своето прямо и жизнерадостно общуване правят престоя там истинско удоволствие. 

СОЦИАЛНИ НОРМИ

Киргизстан е контактна зона на исляма с будизма и номадската култура, което е довело до доста сложна система от традиции и обичаи, които по никакъв начин не задължават туриста в неговото поведение. Същевременно с това, откритото общуване на хората отваря широк фронт да говорим за тези традиции и да се потопим в тях.

Като всеки номадски народ и тук се отдава голямо значение на първия поздрав, той трябва да спокоен, прям и донякъде обран. Всичко това се въплъщава в така наречения silent bow при мъжете. Лявата ръка се слага на сърцето, погледите се срещат и следва леко накланяне на главата, форма за изразяване на добрите ни намерения и пожелания. 

Определено може да се каже, че света на номадите и юртите се различават диаметрално от Бишкек и големите градове, където електрическите автомобили и съвременния начин на живот са не по назад от този у нас!

След няколко дни в страната се вижда, че хуморът е важен инструмент за общуване и форма на забавление за местните хората.

ХРАНА

Киргизстан е страна със средна надморска височина над 1500м, без излаз на море и в сърцето на континентална Азия. Въпреки тези ограничения кухнята е сравнително разнообразна като е събрала много ястия от околните страни и култури. Разбира се доминират различни форми на паста с месо или зеленчуци или и двете. Такива са различните форми на лагман, бешбармак, ашлям-фу.

Относно вегетарианците може да се каже че има разнообразие на предлаганите безмесни храни, като често те ще са тестени и ще се повтарят. Едно от богатствата на централно азиатската кухня е приготвянето на патладжана – изключително вкусна и атрактивна форма на сервиране – изключително вкусна и атрактивна форма на сервиране – хрупкав отвън и почти карамелизиран отвътре.

ИРАН

Иран е уникален! Един самостоятелен свят изпълнен както с полемика и противоречия, така е с прямота и сърдечност. Страна, която всеки любопитен пътешественик трябва да посети.

Въпреки, че посещаването на Иран изисква предварителна подготовка и особено за дамите известно съобразяване с местните обичаи, то това по никакъв начин не прави пътуването трудно или неприятно. В разговор с Иво Тонев сме разгърнали всички теми свързани с особеностите около пътуването в Иран, тук:

Ако обмисляте посещение на някои от тези страни, разгледайте календара ни с предложения. Всяка година организираме пътувания до любими наши места и сещевременно обогатяваме програмата, така че останете с нас и следете програмата. А най-добре това може да направите и през бюлетина ни.

Вашият коментар