fbpx

Как да поддържаме добра форма за планина!

За да разнищим някои клишета в тренирането и поддържането на добра форма сме поканили на разговор Емил Кузманов. 

Емо е планинар, сноубордист и колоездач, но и професионален треньор с дългогодишен опит във функционалните и кондиционни тренировки. Някой  от вас го познават добре и са провели не една и две тренировки под насоките на Емо.

Нарекохме този брой Как да поддържаме форма за планина, защото си говорим за това какво се крие зад термина кондиционни и функционални тренировки. Подход за трениране, който цели по-цялостно и целенасочено да развие нашето тяло, за да бъде то здраво, силно и адаптивно!

При функционалните тренировки, насочваме упражненията към развиване на конкретни функционалности на нашето тяло, които да ни помагат за даден спорт или дейност в планината или не само. А ако обърнем гледната точка, може да кажем, че тренировката се насочва да подобри слабите ни звена, за да изпитваме по-голямо удоволствие от дейностите ни в планината!

Кондиционните тренировки са изключително разнообразни и комплекси занимания, които включват серии от многоставни и допълнително усложните упражнения, които целят да натоварят освен основните мускулни групи, то и мускулите помагачи. Като по този начин освен за сила и издръжливост, работим и за бързина, скорост на реакцията, ловкост, баланс. 

Баланс на топка

Освен това си говорим и за храненето, съня и стречинга като неделими части от тренировъчния процес и поддържането на добра форма както за планина, така и за ежедневието ни. 

Стане ли дума за тренировъчен процес и хранене, често първата асоция за много хора е лишения, досадно следене на храната и много натоварване. Но точно тук е голямата грешка, която често се допуска. Превръщаме тренировъчните желания в амбициозни планове, които е трудно да изпълним. А ключа на към успеха се крие в това балансирано и поетапно да приобщим към нашето ежедневие качествени и здравословни навици, които знаем, че можем дългосрочно да изпълняваме.


Това е и едно от най-големите ни предизвикателствата в забързаното ежедневие на 21 век. Оказва се много трудно да отделим време за системно трениране, достатъчно сън и качествено хранене. Три компонента от нашия живот, които е важно да съществуват в синергия, защото както казва Емо в нашия разговор: Работата си е работа, но тялото е само едно и ако не се грижим за него, то ще си вземе нужното само и без да пита.

Вашият коментар