fbpx

Какво да сложим в раницата за еднодневен преход през лятото?

Еднодневните преходи в планината също изискват да бъдем подготвени и да не подхождаме с лека ръка към тях. Без значение дали ще се разходим за Божури в Конявска планина, ще преминем Джамджиев ръб или се изкачим на връх Белмекен, е важно да знаем какво имаме в раницата. А още по-важно е да не забравяме важни части от екипировка и да не носим ненужен излишен товар.

раници за еднодневен преход

В тази статия ще обърнем внимание на тривиалната в кавички раница за еднодневни преходи. Каква да бъде тя? Какво да сложим или да не сложим в нея? Ще споделим нашите лични препоръки относно някои елементи на планинската екипировка и ще изложим един кратък списък, който може да бъде полезен както за начинаещия планинар, така и за тези от вас, които вече имат опит.

Знаем, че с нас в планината идват и доста опитни хора, чувствайте се поканени да споделите вашите трикове и идеи за екипировката за еднодневни преходи в коментар под поста!

Коя раница е подходяща за еднодневен преход в планината

За еднодневен преход ние съветваме багажът да бъде максимално лек. Вземете само най-необходимото. Опитайте се да го съберете в раница 20-35 литра. 

Последните години се обособиха 2 основни концепции за еднодневните раници:

 • Алпийска раница – при тази раница целият обем е събран в едно голямо отделение, като имам максимум капак с още 2 малки джоба. Тя е направена от много леки и ефирни материи и разполага с относително тънки презрамки. 

 • Туристическа раница – тук обемът е разпределен в 1 или 2 основни джоба, често разполага с капак, и поне още 2-3 малки джобчета за разпределяне на багаж. По-солидна е от алпийската раница, презрамките са по меки и обемни. 

И двете раници имат своите предимства, определени любители на леката екипировка предпочитат алпийската раница, която е лека и компактна. Често е направена от леки и висококачествени материали, което я прави и по-скъпа. Тези които търсят нещо по-комфортно и лесно за подреждане, вероятно ще харесат туристическите модели.

Какво да сложим в раницата?

Даваме разширен списък, а част от нещата, отпадат съобразно надморската височина, температурите и прогнозата на времето. Също така приемаме, че вече сте облекли дълъг панталон за трекинг и термо-тениска (синтетична или вълна, но не и памук):

 • Полар или много тънък софтшел – софтшел технологиите изместиха поларите, тъй като често са с по-малък обем и предлагат по-добра защита от вятър в сравнение с класическите поларени тъкани

 • Тънък елек – този атрибут не се използва широко, но много хора го харесва, защото предлага едно междинно състояние на термоконтрол, подходящо за ветровити и не много студени дни. Елекът защитава тялото от вятъра и помага за запазим оптимална телесна температура, без да прегрява тъй като се охлаждаме през ръцете.

 • Яке мембрана (hardshell) – това е нашата защита от дъжд и силен вятър. За летните условия у нас висококачествени модели с трислоен Gore-Tex са ненужни, тъй като са твърде тежки и скъпи с оглед на условията, които ще имате в повечето дни. Вече има разнообразие от по-леки мембрани, които също предлагат добра защита от вода и са много по-леки и компактни. 

 • Тънка поларена шапка или бъф – много важна част от екипировката, в някои дни не се ползва, но когато ни потрябва е безценна. 

 • Тънки ръкавици – препоръчваме ви те никога да не напускат раницата, особено ако преходът е над 2000м.

 • Дъждобран – ако ходите на трекинг от време на време, едно класическо пончо ще ви свърши работа, но ходите ли редовно на сериозни преходи, дори в дни с компромисна прогноза, то купуването на хубав дъждобран с долнище (панталон) е много добра идея!

 • Покривало за раница – повечето раници идват с вградено такова, но понякога се налага да си вземете по размер за вашата раница. Това не е необходимо, ако имате дъждобран, който покрива добре и вас и раницата ви.

 • Гети – въпреки, че ги свързваме със зимата, то те са безценен помощник при преходи в кал или рано сутрин във висока трева, когато има роса. За да олекотите багажа, купете си летни гети. Те нямат каишка отдолу и са направени от по-лек материал от зимните.

 • Слънчеви очила – абсолютно задължителни особено при преходи над 2000 метра или такива без гора. Честото излагане на ретината на силната слънчева радиация на голяма височина е доказано вредно, ето защо в планината е добре да носим слънчеви очила с UV защита.

 • Крем за слънце и стик за устни – предпазват кожата и устните от силните UV лъчи. Дори и в облачни дни или такива с мъгла и малко слънчево греене радиацията е висока и има риск от изгаряне.

 • Тънка пухенка – този атрибут определено е ненужен ако отиваме да се разходим до Столо или за божури в Конявска планина, но го слагаме в нужната екипировка за лятна раница, защото в края на лятото по високите части на Рила, Пирин и Стара планина се е налагало да ползваме тънки пухенки повече от веднъж.

 • Челник – за кратки и леки преходи разбира се е ненужен, но при дълги преходи е важно да бъде в раницата, защото ще влезе в употреба при инцидент или непредвидено замръкване, каквито се случват особено есенно време, когато денят е къс.

 • Съд за вода – метален или пластмасов съд за вода с обем от 1л е най-популярното решение. За безводните преходи в горещата част на годината може да носите 2 съда по 1л. Ползването на личен съд за вода спестява десетки еднократни пластмасови бутилки за вода.

 • Аптечка – наличието на лична аптечка за оказване на долекарска помощ е много важно, но още по-важно е да имате нужните знания, как да използвате нейното съдържание. Тези знания се придобиват в курс по долекарска помощ. Ако желаете да се включите в подобен курс, попълнете тази анкета и ние ще организираме такъв за общността на Top Guides.

 • Малко джобно ножче – трябва да е леко, сгъваемо и компактно. Препоръчваме да има малка пинсета към него, с която лесно се вадят кърлежи, трънчета и други забити в кожата неща.

 • ЛОЗАРСКА НОЖИЦА 🙂 – този атрибут се използва усърдно и основно от Митко, особено по време на преходи “стил Митко” по забравените пътеки на ниските ни планини! Ако не сте били на преход, в който се ползват лозарски ножици, заповядайте на този до връх Голица в Родопите. 🙂

 • ПОЛЕЗНО: В дъждовни дни, за да запазим сухи дрехите си и най-ценните вещи, е добре да имате 1-2 големи найлонови торби или т.нар dry bags, в които да сложите всички дрехи за преобличане. При много силни или продължителни валежи, раниците се намокрят, както и съдържанието в тях. Това е много важно особено за двудневни и многодневни преходи.

Кое е добре да НЕ ВЛИЗА в раницата за еднодневен преход?!

 • Твърде много дрехи. Ако дрехите са бързосъхнещи е достатъчно да имате един резервен долен слой, за да можете да се преоблечете като сте на върха;
 • Тежки съдове с храна (консерви, кутии, буркани);
 • Книги, таблети, тежки зарядни устройства и големи външни батерии. 
 • Камъни с форма на сърце и други тежащи геоложки открития. 🙂

Марките, които споменаваме са изпитано качествени, нямаме договорки за реклама.

Ще се радваме и вие да споделите нещо от лятната си екипировка, от което сте особено доволни.

До скоро в планината на някой от преходите ни!

Вашият коментар