fbpx

Транскавказката пътека

1687103942558

Дълбоко потапяне в необятните Кавказки планини в Грузия и Азербайджан!

“Краище – особен край, див като Кавказ!” – възкликва някога Константин Иречек. Е, вече сме били в Краище, време е да посетим и дивия Кавказ!

Какво представлява Транскавказката пътека?

Пътеката за момента е на ниво проект, една вдъхновяваща идея за маршрут, по който да се достига пеша от Черно до Каспийско море през Кавказките планини. Изграждането на подобна пътека е цел, по пътя на която стоят множество препятствия от най-различен характер – геополитически, инфраструктурен и т.н., но най-вече това е един гигантски обем от работа по възстановяването на стари планински пътеки, както и трасирането на изцяло нови такива. Към момента 4 секции от пътеката на Грузинска територия са готови и доброволците и организаторите на проекта работят по участъци в Армения и Азербах. Да им пожелаем спорна работа!

Маршрутът

Още от Съветско време планините на Грузия, Армения и Азербайджан са популярни за многодневни пешеходни преходи и съответно част от отсечките на маршрута са просто “изтупани от праха” стари маршрути, които не са били обхождани с десетилетия. Проектът използва тях, като се налага те да бъдат прочиствани, премаркирани и картирани. Други части са “бяло поле” и тепърва предстои пътеките да бъдат прокарани. Очаква се дължината на маршрута да надхвърли 3000 километра, като той ще се състои от един централен лъч, който следва паралелно Централния Кавказки хребет по цялото му продължение между Черно и Каспийско море, както и едно южно разклонение, което ще обхожда Малък Кавказ, като следва главните вододели на билата.

Нашата идея за „Транскавказ“

Идеята да следваме Транскавказката пътека като организираме ежегодни пътувания в различни нейни участъци се зароди по време на пътуванията ни из Грузия – страна, която чувстваме близка и обичаме. Целта е да прекосим заедно Кавказ без да бързаме, за да успеем да опознаем планината и хората в нея, както и да преживеем пълноценно пребиваването по всеки етап от пътеката.

На грузинска територия в момента е въможно да се проследят пет участъка – Сванети, Рача, Хеви-Хевсурети, Тушети и Лагодехи. Участъците, които преминават през спорните Абхазия и Южна Осетия са все още недостъпни за нас. Всеки от тези етапи представлява поход в рамките на пет до седем дни, с нощувки по забравени села и понякога на палатка. Неизменни са гледките на страховити върхове, ледници, каменни селца и кули, домашни и диви животни, живописни и сурови пътища и пътеки – всичко това на фона на безкрайното зелено море на Кавказките била. Всяко пътуване из Кавказ е не само преживяване сред запазена природа, но и докосване до културата и бита на планинските народи и именно в това е специалната стойност на пътеката за нас.

Трудно ли е по „Транскавказ“?

Пътеките в планината Кавказ предлагат едно изключително завършено преживяване, без да бъдят твърде трудни. Преходите са с дневна денивелация между 800м и 1100м, като има няколко изключения с дневен обем от 1500м. Движат се на височина между 1500 и 3400м, което ги прави изключително приятни за преходи. В тази височина, Кавказ не е каменист. Пасищата достигат до 3200 метра, което прави пътеки меки и приятни за ходене, а в подходящия период са обсипани с милиони цветя.

Бонус към трекинга е интензивния контакт с местните, тъй като селата в Грузия, Армения и Азербайджан достигат до 2200м. Маршрутите се движат от село на село, като всяка вечер имам възможност да опитаме автетична кухна в поредната гостоприемна къща за гости.

Докъде сме в момента

Към момента (2024 г.) сме осъществили над 20 пътувания из Сванети, Казбеги, Тушети, Рача в Грузия – както самостоятелно, с български и чуждестранни клиенти, така и съвместно с нашите партньори от Байкария – и гледаме напред към следващите етапи. Имаме и няколко пилотни пътувания в Армения и Азербайджан, които ще се появят по сериозно в нашия каледнар през 2025 и 2026.

Разбира се, в програмата си за идните години планираме да запазят приключенския дух у детайлния подход в опознаването на кавказкия регион.

Програмите ни в Кавказ